2020 Faaliyet Raporu

ANKA VAKFI 2020 FAALİYET RAPORU

1) Burslar: Genel çerçeve olarak her yıl 10 üniversite öğrencisini burslarımızla desteklemeye çalışıyoruz. Bursiyerlerimizden Kayseri içinde okuyanlara 250 TL, Kayseri dışında okuyanlara 375 TL, büyükşehirlerde okuyanlara 500 TL aylık burs (sene boyunca kesintisiz olarak) vermekteyiz.

2) Etkinlikler: Koronanın damgasını vurduğu 2020 yılında riskleri azaltmak amacıyla çocuk etkinliklerimizi çok kısıtlı tuttuk. Gençlerle ise önlemlere uygun ve ağırlıklı olarak açık havada yeni etkinlikler geliştirmeye çalıştık. Tarım faaliyetlerimiz ise önceki seneye kıyasla büyük oranda artarak sürdü.

Çoğu haziran ile aralık ayları arasında yer alan sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinlikler arasında Erciyes gezileri, ateş başı yemekli toplantılar, doğa yürüyüşleri, Kapadokya gezileri, piknikler, Kayseri’de ufak tarihi geziler gibi programlar oldu. Katılımcıların sayısını riskli olmayacak şekilde kısıtladık. Etkinliklerimizde pandemi döneminde her anlamda kısıtlanan ve bunalan gençleri hem fiziksel hem zihinsel ve ruhsal olarak harekete geçirmeyi, iyi hissettirmeyi ve enerjilerini yükseltmeyi hedefledik.

Düzenlediğimiz Kendin Evde Yap ve Bünyan sonbaharı fotoğraf yarışması gibi projelerle de zihin egzersizleri yapmalarını ve nesnelere farklı şekillerde bakmayı deneyimlemelerini istedik. Sosyal etkinliklerle, sohbetler, oyunlar ve film gösterimleriyle gençler biraz tozlarını attı, paylaştı ve eğitimleri için gerekli olan enerjiyi topladılar.

3) Diğer: 2020 yılında vakıf içindeki ve ilgi alanlarındaki gelişmelerden bazıları şöyle:

Belediyeden inşaat ruhsatı alınmış olan Bünyan Anka Kültür Köyü (BAKK) projesi halen daha önce kararlaştırıldığı şekilde askıda olup, koşulların uygunlaşmasını beklemekte.

2020 pandemisi nedeniyle, geçtiğimiz yıllarda artarak düzenlediğimiz genç ve çocuk etkinlikleri farklılaşmak zorunda kaldı. Çocuk etkinliklerini çok kısıtladık. Gençlerle ise öncelikle açık havada veya yarı açık havada, çoğunlukla doğada bir araya geldik.

Yine de eldeki duruma göre oldukça hareketli bir yıl geçirdiğimizi söylemek mümkün. Koşullar elverdiğince Bünyan, Kayseri ve civarlarında değişik etkinlikler düzenlendi, katılımın sağlıklı ve tedbirli olmasına gayret edildi. (Minibüsümüzle katılımcıları toplarken kış aylarında açık pencerelerle giderek kendilerini dondurmak da tedbirlere dahil 🙂

Vakıf eski Genel Koordinatörü Murat Tarakcı hükümetin koronavirüs tedbir kararı sonucu ücretsiz izinli olarak 10 ay geçirdikten sonra şubat 2021’de istifa etti ve tüm yasal hakları ve fazlası verilerek vakıf bünyesinden ayrıldı.

Anka Vakfı Açık Hava Heykel Yarışması 2020 yılında ikinci kez ERÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nün desteğiyle düzenlendi. Kısıtlı pandemi koşullarına rağmen ilk yılından daha da başarılı olan yarışmanın sonucunda ödül kazanan eserler ile katılımcıların bazıları, doğanın bağrındaki heykel bahçemize yerleşerek bizi zenginleştirdi.

Geleneksel hale getirdiğimiz Bünyan Eylül Şenliği ile heykel yarışması ödül törenini, maalesef korona koşulları nedeniyle riski artırmamak amacıyla iptal etmek zorunda kaldık. Çok üzüldük bu duruma ama bu yaz Wimbledon’un ve Olimpiyatlar’ın da iptal edildiğini hatırlamak biraz teselli oldu 🙂

Vakıf arazisinde sürdürülebilir tarım faaliyetleri ve ar-ge çalışmaları artan bir yoğunlukla devam etti. Tarım sorumlusu profesyonelimiz Süleyman Erdaş bağ ve lavanta bahçelerinin ekimi, gıda ormanlarının geliştirilmesi, toprak ve kompost üretimi, tohum toplama ve Tohumhane oluşturma, yükseltilmiş sebze yataklarında sebze tarımı gibi çeşitli etkinliklerimizi koşturarak yürütmekte. Süleyman gerektikçe çevrimiçi eğitimlere ve toplantılara da katılarak kendisini geliştiriyor.