2022 Faaliyet Raporu

ANKA VAKFI 2022 YILI FAALİYET RAPORU

Sayın Mütevellimiz,

2022 yılı içinde vakfımızın yapmış olduğu faaliyetler konusunda sizleri kısaca bilgilendirmek istiyoruz.

1) Burslar: Genel çerçeve olarak her yıl 10 üniversite öğrencisini burslarımızla desteklemeye çalışıyorduk. Ancak bu yıl Bünyan’dan gelen çeşitli parlak başvurular sonucu burs sayımız arttı. Vakıf başkanının çevresinden de aldığı desteklerle birlikte burs verebildiğimiz öğrenci sayısı 2022-23 eğitim yılında on beşe çıktı. Burs miktarlarımızı da 2022 başlarında güncelledik ve şu anda Kayseri içinde okuyanlara 400 TL, Kayseri dışında okuyanlara 600 TL, büyükşehirlerde okuyanlara 800 TL aylık burs (sene boyunca kesintisiz olarak) vermekteyiz. Maddi desteğin yanı sıra, hatta esasen daha öncelikli olarak, amacımız gençleri manevi olarak da desteklemek, onlara mentorluk yapmak ve yol göstermek olduğundan yıl boyunca vakıf olarak temasımızı sürdürüyor, onlar için ufuk açıcı ve enerji artırıcı etkinlikler düzenliyor, okul ve sosyal durumlarını takip ediyor, KSD (kültür sanat desteği) yoluyla kültürel ve sanatsal etkinliklere bireysel katılımlarını teşvik ediyor, her şekilde yanlarında olmaya dikkat ediyoruz.

2) Etkinlikler:

Kovid salgınının etkisinden yavaş yavaş kurtulmaya başladığımız 2022 yılında, yine de salgın öncesi temposuna dönemeyen sosyal hayat nedeniyle azar azar etkinlikler düzenledik.

Alışkanlık edindiğimiz üzere gençlerle açık hava etkinliklerine, kültürel ve sanatsal etkileşime ağırlık verdik. Düzenleyici öncü kuvvet eksikliğinden ve yeni faal döneme geçiş yapılamadığından, bu yıl da çocuk etkinliği düzenlemeye geri dönemedik. Tarım faaliyetlerimiz ise yine yoğun şekilde, gelişerek ve artarak sürdü.

Facebook sayfamızda yer alan etkinlik arşivimize göre, bu yılki sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerimiz arasında sırayla şunlar yer almış:

Kayseri’de yemek ve Erciyes Kültür Merkezi’nde Duman konseri

Kültepe AB projesi değerlendirme ve izleme toplantıları

Kayseri Selçuklu Müzesi ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi ziyareti

Genç Bahçe Bahar Şenliği ile Bahar Bayramı, Şeker Bayramı, Hıdrellez ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması

Genç Bahçe’de açık yaz buluşması, spor, eğlence, yeme içme ve sohbet

Kapadokya Balon Festivali konserleri ve doğada kamp

Bünyan Sultan Balık Çiftliği’nde vakıf paydaşı gençlerle “Analı Kızlı yemek etkinliği”

Tarihi ve geleneksel Kayseri gezisi – Kaleiçi Kayseri Arkeoloji Müzesi, geleneksel pöç lokantası, Meryem Ana Kütüphanesi, Tarihi Kayseri Mahallesi ziyaretleri

Develi ziyareti, Aslı Azman çiftliğinde kahvaltı, çiftlik eğlencesi

Genç Bahçe’de 4. Anka Vakfı Açık Hava Heykel Yarışması jüri değerlendirmesi ve akşam yemeği

  1. Bünyan Güz Kültür Şenliği (Genç Bahçe)

Kayseri Kitap Fuarı ziyareti, serbest ödenekle kitap alımı, kafe gezmesi ve kitap sohbetleri

Kayseri Kasap-a Restoran’da yemek ve Erciyes Kültür Merkezi Feridun Düzağaç konseri

Anka Kitap Kulübü oluşturulması ve ilk toplantı (kulüp her ayın ilk cuması vakıf merkezinde toplanacak)

Etkinliklerimizde her zamanki gibi sosyal, kültürel ve fiziksel etkinlikler için kısıtlı imkanları olan gençlerimizi canlandırmayı, iyi hissettirmeyi ve enerjilerini yükseltmeyi, aynı zamanda ufuklarını açarak hayatlarında yenilikler oluşturmayı hedefledik.

3) Diğer: 2022 yılında vakıf içindeki ve ilgi alanlarındaki gelişmelerden bazıları şöyle:

  • Vakıf çocuk etkinliklerine 2022 yılında henüz tekrar başlanmadı. Gençlerimizle ve diğer katılımcı ve paydaşlarla ise öncelikle açık havada veya yarı açık havada, çoğunlukla doğada ve vakıf merkezimizde bir araya geldik. Yine hareketli, farklı ve yenilikçi etkinliklerle doldurmaya çalıştığımız bir yıl geçirdik.
  • Anka Vakfı Açık Hava Heykel Yarışması 2022 yılında dördüncü kez ERÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nün desteğiyle düzenlendi. Bu yıl katılımın son derece düşük olması bizi üzdü ama ödüle layık bulunan eserlerin niteliği bunu bir nebze telafi etti. Yine de, gelecek yıl için aynı destek ekibiyle yarışma yerine bir heykel çalıştayı düzenlenmesi fikri üzerinde çalışılması fikri doğdu. Bu karar 2023’ün bahar aylarında görüşülerek nihai şeklini alacak.
  • Geleneksel Bünyan Güz Kültür Şenliği’nde, daha çok Bünyan ağırlıklı katılımcılarla bir kez daha Genç Bahçe’mizde bir araya geldik, Bünyanlılar ve gönlü Bünyan’da olanlarla keyifli, sanat, doğa, müzik ve neşe dolu bir gün ve gece geçirdik. Yarışma ödül törenini de zaten kısıtlı katılım olduğundan şenlikle birleştirerek yaptık.
  • Vakıf arazisinde sürdürülebilir tarım faaliyetleri ve ar-ge çalışmaları bu yıl da devam etti. Tarım sorumlumuz Süleyman Erdaş öncelikle toprak ve kompost üretimi, tohum toplama ve Tohumhane’de artırma, yükseltilmiş yataklarda sebze tarımı gibi konularla meşgul oldu. Yükseltilmiş yataklarımızın sayısı artarken üretim çeşidimiz de arttı. Vakıf arazisinin 2023 yılında daha yoğun şekilde ağaçlandırılması için gerekli toprak işleme ve iyileştirme çalışmaları yapıldı. Sulama düzenleri, ekim düzenleri vb belirlendi. Hem kardeş şirket Bünsa arazisinde hem vakıf arazisinde işlevsel gıda ormanları tesis edilmesi için çalışmalar bu yıl da devam edecek.
  • AB Ortak Kültür Mirası Kültepe projesi 2022 yılı içinde sona erdi, projede planlı olan tüm etkinlikler ve sunumlar yapıldı, raporlar sunuldu. Bu proje sayesinde Kültepe kazılarında elde edilen ortak kültür mirası tarihi objelerden bir kısmı sağlıklı şekilde restore edilerek sergilenmeye başlandı.
  • 2021 kasımında Bünyan’da ağırlanan ve ayrıntılı görüşmeler yapılan Anadolu Meraları ekibinden, “Anadolu Tarım Akademisi” benzeri bir oluşumun Anka Vakfı ve arazisinde merkezlendirilmesiyle ilgili bir geri dönüş henüz olmadı.
  • Belediyeden inşaat ruhsatı alınmış olan Bünyan Anka Kültür Köyü (BAKK) projesi halen askıda olup, icraate geçilmesi için koşulların uygunlaşmasını beklemekte.