2021 Faaliyet Raporu

ANKA VAKFI 2021 FAALİYET RAPORU

1) Burslar: Genel çerçeve olarak her yıl 10 üniversite öğrencisini burslarımızla desteklemeye çalışıyorduk. Ancak bu yıl Bünyan’dan gelen çeşitli parlak başvurular sonucu burs sayımız arttı. Vakıf başkanının çevresinden de aldığı desteklerle birlikte burs verebildiğimiz öğrenci sayısı 2021-22 eğitim yılında on dörde çıktı. Burs miktarlarımızı da 2022 başlarında güncelledik ve şu anda Kayseri içinde okuyanlara 400 TL, Kayseri dışında okuyanlara 600 TL, büyükşehirlerde okuyanlara 800 TL aylık burs (sene boyunca kesintisiz olarak) vermekteyiz. Maddi desteğin yanı sıra amacımız gençleri manevi olarak da desteklemek, onlara mentorluk yapmak ve yol göstermek olduğundan yıl boyunca vakıf olarak temasımızı sürdürüyor, okul ve sosyal durumlarını takip ediyor, KSD (kültür sanat desteği) yoluyla kültürel ve sanatsal etkinliklere bireysel katılımlarını teşvik ediyor, her şekilde yanlarında olmaya dikkat ediyoruz.

2) Etkinlikler: Kovid salgınının halen etkisini sürdürdüğü 2021 yılında da, riskleri azaltmak ve sosyalleşme güdüsünü kaybedenlere zaman tanımak amacıyla asgari düzeyde etkinlik düzenledik. Gençlerle önlemlere uygun ve ağırlıklı olarak açık havada etkinlikler yaptık. Çocuk faaliyeti düzenlemedik. Tarım faaliyetlerimiz ise yine bir önceki seneye kıyasla artarak ve düzene girerek sürdü.

Facebook sayfamızda yer alan etkinlik arşivimize göre, bu yılki sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklerimiz arasında sırayla şunlar yer almış: Geleneksel Erciyes “kayak kızak sucuk” gezimiz, Kapadokya doğa yürüyüşü ve pikniği, Bizim Atölye’de sanat buluşması ve ateşte yemek, Hürmetçi köyü kahvaltı ve at sefası, kar altında Koramaz Vadisi – Vekse yürüyüşü ve piknik, yine bir Bizim Atölye buluşması, ufak tefek bahar etkinlikleri (Genç Bahçe bahara merhaba partisi, Özvatan Tuzla doğa gezisi, pinpon maçları, çiçek toplama ve eşek sevme :), Bünyanlı ailelerle analı kızlı akşam yemeği sefası, çadır kamplı Kastamonu gezisi, Gül Berna hocamızla Ağırnas, Koramaz, Erciyes gezmeleri, dolu bir minibüsle iki günlük çadırlı Aladağlar kampı, eylül ayında Genç Bahçe’mizde heykel yarışması ödül töreni ve Bünyan Güz Kültür Şenliği, son olarak da aralık ayında gençlerimizle Kayseri’de toplu kahvaltı, kitap fuarı ve vakıf tarafından gençlere kitap alımı.

Etkinliklerimizde pandemi döneminde her anlamda kısıtlanan ve bunalan gençleri hem fiziksel hem zihinsel ve ruhsal olarak canlandırmayı, iyi hissettirmeyi ve enerjilerini yükseltmeyi hedefledik. 

3) Diğer: 2021 yılında vakıf içindeki ve ilgi alanlarındaki gelişmelerden bazıları şöyle:

  • Süregelen kovid salgını nedeniyle, 2020’ye kadar artarak düzenlediğimiz genç ve çocuk etkinlikleri kısıtlanmak zorunda kaldı. Çocuk etkinliklerine ara verdik. Gençlerle ise öncelikle açık havada veya yarı açık havada, çoğunlukla doğada bir araya geldik. Eldeki koşullara göre bir kez daha oldukça hareketli bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. 
  • Anka Vakfı Açık Hava Heykel Yarışması 2021 yılında üçüncü kez ERÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nün desteğiyle düzenlendi. Giderek daha başarılı olan ve daha bitmiş eserlerle buluşan yarışmanın sonucunda doğanın bağrındaki heykel bahçemize yerleşen eserler bizi bir kez daha hem vakfımız, hem eserleri görebilen tüm Bünyan halkı adına sevindirdi.
  • Geleneksel hale getirdiğimiz Bünyan Güz Kültür Şenliği ile heykel yarışması ödül törenini, salgın kısıtlamaları nedeniyle yine tam boy yapmamayı seçtik. Kısıtlı sayıda katılımcı ile bir kez daha Genç Bahçe’mizde bir araya geldik, Bünyanlılar ve gönlü Bünyan’da olanlarla keyifli, müzik ve neşe dolu bir gün ve gece geçirdik.
  • Vakıf arazisinde sürdürülebilir tarım faaliyetleri ve ar-ge çalışmaları bu yıl da devam etti. Tarım sorumlumuz Süleyman Erdaş öncelikle toprak ve kompost üretimi, tohum toplama ve Tohumhane oluşturma, yükseltilmiş yataklarda sebze tarımı gibi konularla meşgul oldu. Yetişebildiği kadar vakıf arazisindeki ekimler ve sağ kalan ağaçların bakımı gibi konularla ilgilendi. Yeni eşeklerimizin bakımı ve heykelleri onlardan korumak ve restore etmek gibi işler de Süleyman’ın sorumluluğunda 🙂
  • Tarım faaliyetlerinde kurulabilecek her çeşit işbirliği ile ilgili olarak 2021 kasımında Anadolu Meraları ekibi Bünyan’da ağırlandı ve ayrıntılı görüşmeler yapıldı. Anadolu Tarım Akademisi benzeri bir oluşum için Anka Vakfı ve arazisinin yerel merkez olabileceği düşüncesi irdelendi. Sürdürülebilirlik, doğal geleneksel tarım ve benzeri alanlarda uzmanlaşan ekibin tarafımıza getireceği teklifleri halen bekliyoruz. 
  • Belediyeden inşaat ruhsatı alınmış olan Bünyan Anka Kültür Köyü (BAKK) projesi halen askıda olup, icraate geçilmesi için koşulların uygunlaşmasını beklemekte.